Skip to content

فهرست مطالب

گاهی اوقات مقصر در تصادف‌های رانندگی، یک نفر است و گاهی‌ اوقات نظر پلیس راهور خلاف این موضوع است و دو یا چند نفر را مقصر وقوع حادثه تشخیص می‌دهد. به هر حال وقتی صحبت از تصادف در میان باشد، باید مشخص شود که جبران خسارت یا پرداخت دیه و غرامت برعهده‌ی چه فرد یا افرادی است.

البته همان‌طور که می‌دانید جبران بخش زیادی از خسارت‌های مالی و جانی ناشی از حادثه، برعهده‌ی بیمه‌نامه‌ی شخص ثالث است. اما اگر در تصادفی که رخ داده است، طرفین تصادف به یک اندازه مقصر باشند و به اصطلاح تصادف ۵۰ ۵۰ رخ داده باشد، پرداخت دیه و خسارت از محل بیمه‌نامه‌ی شخص ثالث به چه صورتی خواهد بود؟

اگر شما هم به عنوان یک راننده علاقمندید تا بیشتر از جزئیات پرداخت خسارت و دیه در تصادف ۵۰ ۵۰ بخوانید یا کنجکاو هستید تا بدانید چگونه بیمه شخص ثالث در تصادف‌های ۵۰ ۵۰ خسارت‌های ایجاد شده را جبران می‌کند؛ با ما و بلاگ بیمه‌شو تا انتهای این مطلب همراه باشید.

تصادف ۵۰ ۵۰ چیست و چرا با این نام شناخته می شود؟

تصادف انواع مختلفی دارد و پیش از این، در بلاگ بیمه‌شو حالت‌های مختلفی از آن را بررسی کرده‌ایم. تصادف زنجیره‌ای، تصادف با درب پارکینگ یا تصادف با درب خودرو؛ مثال‌هایی رایج از انواع تصادف است. اما منظور از تصادف ۵۰ ۵۰ چیست؟ این نوع از تصادف به حادثه‌ای گفته می‌شود که به تشخیص افسر پلیس، طرفین حادثه، هر دو به یک اندازه در وقوع تصادف تقصیر داشته‌اند.

از آن‌جایی که هر یک از طرفین حادثه، سهمی برابر بابت وقوع حادثه دارند؛ موظف خواهند بود تا نیمی از خسارت ایجاد شده برای اتومبیل طرف مقابل را جبران کنند.بنابراین تشخیص مقصر و همچنین نوع حادثه برعهده‌ی پلیس راهور است و اگر افسر پلیس با رسم کروکی، تشخیص بدهد که تصادف از نوع ۵۰ ۵۰ است، می‌توان از محل بیمه‌نامه‌های خودرو یعنی بیمه شخص ثالث و بیمه بدنه برای جبران خسارت استفاده کرد. اما در این‌جا باید به چند سوال و دغدغه‌ی مهم پاسخ داد:

 

  • پرداخت غرامت و دیه در تصادف ۵۰ ۵۰ به چه شکلی خواهد بود؟
  • اگر تصادف ۵۰ ۵۰ منجر به آسیب جسمی یا فوت شود، قاضی چه حکمی صادر خواهد کرد؟
  • آیا در تصادف‌های ۵۰ ۵۰ می‌توانیم روی پوشش‌های بیمه شخص ثالث حساب باز کنیم؟
  • آیا امکان استفاده از پوشش‌های بیمه بدنه در تصادف‌های ۵۰ ۵۰ وجود دارد؟

استفاده از بیمه شخص ثالث در تصادف ۵۰ ۵۰

 

بیمه شخص ثالث در تصادف 50 50

همان‌طور که می‌دانید بیمه‌نامه‌ی شخص ثالث یک بیمه‌نامه‌ی اجباری برای تمام وسایل نقلیه‌ی موتوریِ زمینی‌ست. بنابراین در زمان وقوع تصادف ۵۰ ۵۰، هر یک از طرفین حادثه می‌توانند مسئولیت‌شان را در پرداخت خسارت به شرکت بیمه واگذار کنند. برای این کار، فرد زیان‌دیده باید به شرکت بیمه‌ی فرد مقصر حادثه مراجعه کند و با ارائه‌ی مدارک لازم و اثبات وقوع حادثه برای تشکیل پرونده‌ی خسارت و دریافت غرامت اقدام کند.

آیا در تصادف ۵۰ ۵۰ امکان پرداخت خسارت با بیمه بدنه هم وجود دارد؟

 

برخلاف بیمه شخص ثالث، خرید بیمه بدنه اجباری نیست و به همین دلیل ممکن است تمام افراد برای اتومبیل‌شان بیمه بدنه تهیه نکرده باشند. اما اگر تصادف ۵۰ ۵۰ رخ دهد و طرفین حادثه بیمه بدنه را هم در کنار بیمه‌نامه‌ی شخص ثالث‌شان داشته باشند؛ جبران بخشی از خسارت می‌تواند از طریق بیمه بدنه‌ی شخص زیان‌دیده نیز صورت بگیرد. در چنین موقعیتی، می‌توان برای جبران مابقی خسارت‌های واردشده از پوشش‌های بیمه بدنه استفاده کرد.

البته باید این نکته را به خاطر داشته باشید که بعد از انجام کارشناسی و تعیین میزان خسارت، مبلغی تحت‌ عنوان فرانشیز از خسارت پرداختی کسر خواهد شد. همچنین استفاده از پوشش‌های بدنه می‌تواند روی تخفیف‌های عدم خسارت بیمه‌نامه‌ی بدنه‌تان تاثیر منفی بگذارد. مبلغ فرانشیز یا همان سهم بیمه‌گذار در پرداخت خسارت، بر اساس شرایط تصادف و همچنین تعداد دفعات استفاده از بیمه بدنه مشخص خواهد شد.

جبران خسارت در صورتی که اتومبیل فاقد بیمه بدنه و بیمه شخص ثالث باشد

در ابتدا باید به خاطر داشته باشیم که نداشتن بیمه شخص ثالث یک تخلف مهم به حساب می‌آید و در صورتی‌که پلیس راهور بعد از وقوع تصادف متوجه شود که یکی از طرفین، فاقد بیمه‌نامه‌ی معتبر شخص ثالث است؛ راننده را جریمه خواهد کرد و می‌تواند اتومبیل را راهی پارکینگ کند.

به هر ترتیب، اگر تصادف ۵۰ ۵۰ رخ دهد و یکی از طرفین یا هر دوی آنها فاقد بیمه‌نامه‌ی شخص ثالث و بیمه‌نامه‌ی بدنه باشند؛ باید خسارت وارد شده را از طریق شورای حل اختلاف پیگیری کنند. از طرف دیگر، بدون داشتن بیمه‌ی خودرو، فرد مقصر حادثه ملزم خواهد بود تا به‌تنهایی سهم خود را از خسارت پرداخت کند.

نحوه محاسبه دیه در تصادف های ۵۰ ۵۰

محاسبه دیه در تصادف

بدترین نوع تصادف، تصادفی‌ست که به آسیب بدنی یا فوت منجر شود. همان‌طور که می‌دانید این نوع از تصادف‌ها با پرداخت دیه و غرامت همراه خواهد بود. اما سوالی که مطرح می‌شود آن است که نحوه‌ی پرداخت دیه در تصادف‌های ۵۰ ۵۰ به چه صورتی ا‌ست و هر یک از طرفین باید چه میزانی از دیه را بابت آسیب وارده به طرف مقابل و سرنشینان اتومبیل پرداخت کنند؟

گروهی از افراد عقیده دارند که در تصادف‌های ۵۰ ۵۰، از آن‌جایی که طرفین به اندازه‌ی مساوی و برابر در وقوع تصادف تقصیر دارند؛ بنابراین دیه نیز باید به صورت برابر و ۵۰ ۵۰ پرداخت شود. از طرف دیگر اگر به قانون مراجعه کنیم، با ماده‌ی ۵۲۸ قانون مجازت اسلامی مصوب سال ۱۳۹۲ روبه‌رو می‌شویم که به شرح زیر است:

«هرگاه در اثر برخورد دو وسیله نقلیه زمینی، آبی یا هوایی، راننده یا سرنشینان آنها کشته شوند یا آسیب ببینند؛ درصورت انتساب برخورد به هر دو راننده، هریک مسئول نصف دیه راننده مقابل و سرنشینان هر دو وسیله نقلیه است و چنانچه سه وسیله نقلیه با هم برخورد کنند هریک از رانندگان مسئول یک سوم دیه راننده‌های مقابل و سرنشینان هر سه وسیله نقلیه است و به همین صورت در وسایل نقلیه بیشتر، محاسبه می‌شود و هرگاه یکی از طرفین مقصر باشد به گونه ای که برخورد به او مستند شود، فقط او ضامن است.»

همان‌طور که می‌بینید، براساس همین ماده‌ی قانونی؛ در تصادف‌های ۵۰ ۵۰ هر دو راننده‌ی مقصر مسئول پرداخت نیمی از دیه و غرامت هستند. اگر در مورد نحوه‌ی محاسبه و نرخ دیه نامطمئن هستید، باید به اعلامیه‌های سالانه‌ی قوه قضائیه مراجعه کنید. به عنوان مثال، نرخ دیه در سال ۱۴۰۱ برابر با ششصد میلیون تومان در ماه‌های عادی و هشتصد میلیون تومان در ماه‌های حرام برای یک مرد کامل مسلمان تعیین شده است.

در مورد جزئیات و مبلغ نرخ دیه در سال ۱۴۰۲ همچنان باید منتظر اطلاعیه‌های قوه قضائیه در اسفند ماه ۱۴۰۱ یا ابتدای فروردین‌ ماه ۱۴۰۲ باشیم. در مطلبی که خواندید با جزئیات تصادف ۵۰ ۵۰ و نحوه‌ی جبران خسارت و پرداخت دیه در این نوع از تصادف‌ها آشنا شدید. همان‌طور که دیدید و خواندید، داشتن بیمه‌نامه‌های خودرو، یعنی بیمه بدنه و بیمه شخص ثالث به شما کمک می‌کند تا بخش زیادی از هزینه‌های مربوط به جبران خسارت را پرداخت کنید.

فراموش نکنید که از طریق پلتفرم بیمه‌شو به لیست بلندبالایی از بهترین بیمه‌گرهای شخص ثالث و بدنه دسترسی خواهید داشت. کافی‌ست تا در صفحه‌ی اصلی سایت، گزینه‌ی «خرید بیمه» را انتخاب کنید و با انتخاب بیمه شخص ثالث یا بیمه بدنه، مشخصات اتومبیل‌تان را وارد کنید و بیمه‌نامه‌ی دلخواه‌تان را از میان گزینه‌های موجود انتخاب کنید.