در تاریخ 11 اردیبهشت 1402، تعرفه جدید نرخ ارزیابی خسارت به شرکتهای بیمه ابلاغ شده است. ممکن است این سوال برای شما پیش آید که هزینه ارزیابی خسارت چیست و به چه ارگانی پرداخت خواهد شد.
هر کسی که وسیله نقلیه شخصی دارد، حداقل یکبار دچار حادثه شده است. احتمال تصادف در خیابانهای شلوغ و پرتردد امروزی بسیار بالا خواهد بود. پس از بروز حادثه، اولین کاری که باید انجام دهید، تماس با پلیس برای اعزام مامور راهنمایی و رانندگی به محل تصادف است.
وقتی مقصر در تصادف مشخص شد، باید برای پرداخت خسارت با طرف مقابل توافق کند. میزان خسارتی که به وسایل نقلیه شما وارد شده است، باید توسط کارشناس بیمه تعیین گردد.
نحوه کارشناسی بیمه برای ارزیابی خسارت
برای مشخص شدن اینکه چه میزان خسارتی به خودرو یا دیگر وسیله نقلیه شما وارد شده است، این وسیله باید بررسی شود. کارشناسی خودرو شما مشمول هزینه ارزیابی خسارت خواهد شد.
اگر در یک حادثه، خودرو دیگری مقصر باشد و به شما خسارت وارد کند، میزان خسارتی که توسط کارشناس بیمه تعیین میشود را راننده مقصر پرداخت خواهد کرد.
درصورتی که شخص شما مقصر حادثه شناخته شوید، میتوانید هزینه کارشناسی شده را با استفاده از بیمه بدنه خود پرداخت نمایید.
اگر تحت پوشش بیمه بدنه نباشید، تنها خسارتی که توسط بیمه جبران خواهد شد، خسارت به شخص ثالث است. همانطور که میدانید این بیمه یک بیمه اجباری به شمار میآید. این دقیقا همان دلیلی است که ثابت میکند در کنار بیمه شخص ثالث، به بیمه بدنه نیز نیاز دارید.
پرداخت هزینه ارزیابی خسارت به بیمه
اگر رانندهای نیستید که زیاد دچار حادثه و تصادف شوید، ممکن است نام هزینه ارزیابی خسارت، برای شما ناآشنا باشد. این قانونی است که شورای عالی بیمه در سال 95 طی یک مصوبه، به شرکتهای بیمه ابلاغ نمود. طبق این مصوبه، وسایل نقلیه متفاوت، بسته به نوع و شرایطی که دارند، باید برای ارزیابی خودرو خود هزینه پرداخت کنند.
ارزیابی خسارت در مرحلهای انجام میشود که پس از حادثه و تعیین مقصر توسط راهنمایی و رانندگی، با بیمه تماس میگیرید تا کارشناس خود را برای ارزیابی، اعزام کند.
بسته به نوع وسیله نقلیه، باید برای مراحل کارشناسی به شرکت بیمه هزینه پرداخت کنید. به عبارت دیگر هزینه کارشناسی از طرف بیمه براساس تعرفهای که اعلام میشود، دریافت خواهد شد. این میزان دریافتی را هزینه ارزیابی خسارت گویند.
آخرین مصوبه تعرفه هزینه ارزیابی خسارت در سال 1402
باتوجه به بیثباتی اقتصادی که در سالهای اخیر گریبانگیر شده است، نرخ تعرفه ارزیابی خسارت، هر ساله توسط شورای عالی بیمه ابلاغ میشود. آخرین ابلاغیه تعرفه ارزیابی در 11 اردیبهشت 1402 صادر گشته است:
- هر نوع موتورسیکلتی که دچار خسارت شده باشد، برای تعیین میزان خسارت باید مبلغ یک میلیون و هشتصد و هفتاد و پنج هزار ریال بپردازد. درواقع مبلغی معادل با صد و هشتاد و هفت هزار و پانصد تومان (187,500) به بیمه پرداخت کند.
- برای انواع خودروهای سواری، هزینه ارزیابی خسارت مبلغ دو میلیون و نهصد و سی و هفت هزار و پانصد ریال در نظر گرفته شده است. این مبلغ معادل با دویست و نود و سه و هفتصد و پنجاه تومان (293,750) است.
- برای خودروهای بارکشی که ظرفیت حمل و نقل کمتر از سه تن را دارند همان هزینه خودروهای سواری گرفته میشود.
مبلغ دو میلیون و نهصد و سی و هفت هزار و پانصد ریال، معادل دویست و نود و سه و هفتصد و پنجاه تومان (293,750) برای ارزیابی تعیین شده است.
- خودروهای باری که ظرفیت حمل و نقلی بیش از سه تن دارند برای هزینه ارزیابی خسارت باید مبلغ سه میلیون و نهصد و سی و هفت هزار و پانصد ریال پرداخت نمایند. این مبلغ معادل با سیصد و نود و سه و هفتصد و پنجاه تومان (393,750) خواهد بود.
- ارزیابی خسارت به اتوبوس، ون (تمام اتوکارها) مانند خودروهای باری با بیش از سه تن ظرفیت محاسبه خواهد شد. درواقع این هزینه، مبلغ سه میلیون و نهصد و سی و هفت هزار و پانصد ریال معادل با سیصد و نود و سه و هفتصد و پنجاه تومان (393,750) است.
ارزیابی خسارت خودروهای متفرقه
بیمه برای خودروهای لوکس و گرانقیمت، محدوده خاصی را تعیین کرده است. باتوجه به قیمتهای نجومی برخی از اتومبیلها، نحوه جبران خسارت خودروهای لوکس توسط بیمه قوانین خاصی دارد.
هزینه ارزیابی خسارت این نوع از اتومبیلها، میتواند جزء قوانین خاص بیمه باشد. اگر چنین خودرویی دارید، برای اطلاعات بیشتر از تعرفه ارزیابی خسارت، بهتر است با بیمه خود تماس برقرار کنید.
از آنجایی که جبران خسارت بیمه بدنه خودروهای لوکس، یک سقف مشخصی دارد، ممکن است هزینه ارزیابی نیز متفاوت باشد.
اعتراض به کارشناس ارزیابی خسارت بیمه
برای اینکه کارشناسی ارزیابی خسارت انجام شود، باید خودرو را به یکی از تعمیرگاههای مجاز و ذکر شده در قرارداد بیمه منتقل کنید. درصورتی که هزینه ارزیابی خسارت، مطابق نظر شما پیش نرود، میتوانید اعتراض خود نسبت به کارشناس را به صورت کتبی به بیمهگر ابلاغ کنید.
در این شرایط، شرکت بیمه موظف است کارشناس یا تعمیرگاه دیگری را به شما معرفی کند تا رضایتتان جلب شود. البته اعمال این موضوع به مفاد قراردادی که میان بیمهگر و بیمهگزار، منعقد شده است، بستگی دارد.
درنهایت
بیمه یکی از سازمانهایی است که قوانین پیچیدهای در اجرای قراردادها دارد. برای اینکه از اطلاعات کامل و دقیق مد نظر خود آگاه شوید، به سامانه بیمه مرکزی centinsur.ir مراجعه کنید و در بخش مکاتبه آفلاین و آنلاین سوال خود را مطرح نمایید.