Skip to content
خسارت تصادف در پارکینگ

آیا بیمه شخص ثالث خسارت تصادف در پارکینگ را پرداخت می کند؟

فهرست مطالب

بیمه شخص ثالث یک بیمه‌نامه‌ی اجباری‌ست که هیچ‌یک از مالکین وسایل نقلیه نمی‌توانند خرید بیمه‌نامه شخص ثالث را پشت گوش بیندازند. به همین‌خاطر هم بازار گسترده و پرطرفداری دارد و هم سوالات و حاشیه‌های زیادی درباره‌ی آن مطرح است. از طرف دیگر، بیمه‌گذارها تمایل دارند تا در ازای مبلغی که هر سال به‌عنوان حق‌بیمه پرداخت می‌کنند، به کامل‌ترین لیست از تعهدات و پوشش‌های شرکت بیمه دسترسی داشته باشند تا بتوانند در صورت وقوع هر نوعی از حادثه و تصادف، تمام خسارت‌های وارد شده به اشخاص ثالث را از محل بیمه‌نامه‌شان تامین کنند.

یکی از حالت‌های خاصی که در ارتباط با تصادف‌های رانندگی مطرح است، تصادف در پارکینگ است. تصور کنید که در پارکینگ خانه‌تان یا در یک پارکینگ عمومی، دچار سانحه شده‌اید و به افراد یا وسایل نقلیه‌شان خسارت و آسیب وارد شده است.

آیا در چنین حالتی باز هم بیمه شخص ثالث از شما حمایت خواهد کرد یا تعهدات بیمه‌نامه‌ی شخص ثالث فقط به کوچه و خیابان محدود می‌شود؟ از طرف دیگر تشخیص مقصر در چنین تصادف‌هایی به چه شکلی خواهد بود؟ برای پاسخ به این سوال‌ها و مشخص شدن آن‌که بیمه شخص ثالث خسارت تصادف در پارکینگ را پرداخت می‌کند یا خیر، تا پایان این مطلب با ما و بلاگ بیمه‌شو همراه باشید.

چطور ممکن است در پارکینگ تصادف رخ دهد؟

شاید باورش سخت باشد، اما تصادف در پارکینگ یکی از رایج‌ترین انواع تصادف است. گاهی اوقات ممکن است به دلیل کوچک‌بودن فضای پارکینگ یا پارک شدن خودرو در جایی نامناسب، نتوانید به خوبی وارد جای پارک همیشگی‌تان شوید یا از آن خارج شوید. همچنین ممکن است در زمانی‌که مشغول تنظیم فضای پارک خودرو به کمک دنده‌عقب هستید، با ستون یا دیوار پشت‌سرتان برخورد کنید یا در بدترین حالت با کسی که مشغول عبور از پشت خودروی شماست، تصادف کنید.

بنابراین همین‌طور که مشاهده می‌کنید امکان وقوع تصادف و سانحه حتی در پارکینگ کوچک خانه‌تان هم امکان‌پذیر است؛ چه برسد به پارکینگ‌های عمومی و طبقاتی که ممکن است به محیط و فضای آن به‌صورت کامل اشراف نداشته باشید.

بیمه شخص ثالث و تصادف در پارکینگ

بیمه شخص ثالث

بیایید یک‌بار دیگر تعریف بیمه شخص ثالث را با هم مرور کنیم. بیمه‌نامه شخص ثالث قراردادی است که به واسطه‌ی آن شرکت بیمه تعهد می‌دهد تا در ازای دریافت حق‌بیمه، خسارت‌های مالی و جانی وارد شده به اشخاص ثالثِ زیان‌دیده در تصادف‌های رانندگی‌ای که بیمه‌گذار در آن مقصر شناخته شده است را جبران کند.

همان‌طور که می‌بینید در هیچ بخشی از این تعریف به محل وقوع تصادف اشاره نشده است. بنابراین تفاوتی نمی‌کند که در اتوبان، خیابان، کوچه یا پارکینگ خانه‌تان تصادف کرده باشید، در هر صورت اگر تقصیر شما به‌عنوان راننده و مالکِ خودرو مشخص شود، امکان جبران خسارت وارد شده به دیگران از محل بیمه شخص ثالث فراهم خواهد بود.

اما همان‌طور که گفتیم بیمه شخص ثالث در صورتی خسارت وارد شده به اشخاص ثالث را پرداخت می‌کند که بیمه‌گذار، مقصر حادثه باشد. به همین دلیل مهم است که در تصادف‌هایی که در پارکینگ رخ می‌دهد بتوانیم مقصر اصلی حادثه را شناسایی کنیم. هرچند تعیین نهایی مقصر حادثه برعهده‌ی پلیس راهور است که با کشیدن کروکی، مقصر یا مقصرین حادثه را مشخص کند؛ اما شرایط و حالت‌های پرتکراری در مورد تصادف در پارکینگ وجود دارد که تشخیص مسئول حادثه را آسان‌تر می‌کند. در ادامه به بررسی برخی از حالت‌های پرتکرار تصادف در پارکینگ می‌پردازیم.

تشخیص مقصر در تصادف جلوی درب پارکینگ

فرض کنید مشغول خروج از پارکینگ هستید که ناگهان با اتومبیلی که روبه‌روی درب پارکینگ شما سد معبر کرده است، برخورد می‌کنید. در این‌جا مقصر چه کسی خواهد بود؟ از آن‌جایی که فضای روبه‌روی درب پارکینگ متعلق به ساکنین آن خانه است و پارک کردن روبه‌روی آن، تخلف به ‌حساب می‌آید؛ در چنین شرایطی مقصر حادثه اتومبیلی‌ست که رو‌به‌روی درب پارکینگ توقف کرده است.

اما تصادف جلوی درب پارکینگ، حالت دیگری هم دارد. اگر به صورت همزمان اتومبیلی در حال وارد شدن به پارکینگ باشد و اتومبیل دیگری بخواهد از پارکینگ خارج شود و این دو با یکدیگر برخورد کنند، مقصر چه کسی خواهد بود؟ در چنین وضعیتی قانون می‌گوید خودروهایی که در حال حرکت‌اند نسبت به خودروهایی که در حال خروج از پارکینگ‌اند، حق تقدم دارند. پس در چنین شرایطی، در اغلب اوقات راننده‌ای که قصد خروج از پارکینگ را دارد، مقصر شناخته می‌شود. البته این قانون برای شرایطی که خودرو به طور کامل از پارکینگ خارج شده باشد، متفاوت خواهد بود.

تصادف در پارکینگ با اشیا و ستون

تصادف در پارکینگ با اشیا

در مورد تشخیص مقصر در مورد تصادف با اشیا و ستون و اجسام مختلف باید یک نکته‌ی مهم را در نظر بگیریم، آن نکته‌ی مهم این است که جسمِ موردنظر به سمت اتومبیل پرتاب شده است یا آن‌که در گروه اجسام ثابت و ساکن قرار می‌گیرد. به عنوان مثال اگر فردی، جسمی را به سمت اتومبیل شما که در پارکینگ یا حیاط پارک شده است، پرتاب کند؛ مقصر حادثه آن فرد خواهد بود و باید خسارت پرداخت کند.

اما اگر با اشیای ثابت موجود در پارکینگ مانند ستون‌ها، در، نرده‌ها، گوشه‌ی دیوار و… تصادف کنید، تشخیص مقصر آسان نخواهد بود و به حضور پلیس راهور و کشیدن کروکی نیاز خواهد بود. اما اگر با اجسام اضافی موجود در پارکینگ برخورد کنید، به عنوان صاحب خودروی آسیب‌دیده می‌توانید از صاحب یا صاحبین آن وسایل شکایت کنید تا به شما خسارت پرداخت کنند.

تشخیص مقصر در تصادف به علت باز شدن ناگهانی درب خودرو

قبلا در بلاگ بیمه‌شو از نحوه‌ی تشخیص مقصر در تصادف با درب باز خودرو نوشته‌ایم. واقعیت آن است که در مورد تصادف با اتومبیلی که به ناگهان درب آن باز شود، قواعد و قوانین مختلفی وجود دارد که به تشخیص مقصر کمک می‌کند. اما در حالت کلی شاید بتوانیم این‌طور بگوییم که راننده‌ی خودروی در حال حرکت بهتر است محتاط‌تر باشد. چرا که از نظر کارشناس پلیس راهور، معمولا راننده‌ی خودروی در حال حرکت به‌خاطر عدم رعایت فاصله‌ی عرضی و بی‌احتیاطی، مقصر شناخته می‌شود و مجبور است تا از محل بیمه‌نامه‌ی شخص ثالث خسارت وارد شده به اتومبیل دیگر را جبران کند.

بعد از تصادف در پارکینگ چه کار باید کرد؟

تصادف در پارکینگ

مانند هر تصادف دیگری، بهترین کار آن است که با پلیس راهور تماس بگیرید. اما در مورد تصادف‌های جزئی و سطحی که خسارت زیادی ایجاد نشده است و زیان مالی وارد شده ناچیز است، می‌توانید با طرف دیگر تصادف به توافق برسید. در هر صورت، از آن‌جایی که در اکثر پارکینگ‌ها دوربین مداربسته وجود دارد، به راحتی می‌توان صحنه‌ی تصادف را دوباره مشاهده کرد و مورد بررسی قرار داد.

بنابراین افسر راهور نیز با اطمینان و دقت بیشتری کروکی حادثه را ترسیم می‌کند و مقصر حادثه مشخص خواهد شد. به خاطر داشته باشید که به همراه داشتن کروکی تصادف برای دریافت خسارت از شرکت بیمه بسیار مهم است. به همین دلیل اگر نتوانستید از حضور پلیس در صحنه‌ی تصادف کمک بگیرید، حتما با کارشناس بیمه تماس بگیرید تا در صحنه حاضر شود و اصالت حادثه را برای دریافت خسارت از محل بیمه بدنه یا بیمه شخص ثالث تائید کند.

در مطلبی که خواندید با جزئیات مربوط به تصادف در پارکینگ آشنا شدید. همان‌طور که گفتیم بیمه شخص ثالث مسئولیت جبران خسارت‌های جانی و مالی وارد شده به اشخاص زیان‌دیده در صحنه‌ی تصادف را برعهده دارد و برای ایفای تعهداتش، مکان حادثه اهمیتی ندارد. چه تصادف در پارکینگ اتفاق افتاده باشد و چه در خیابان و سطح شهر، باز هم شرکت‌های بیمه نسبت به ارائه‌ی پوشش‌های بیمه شخص ثالث مسئول خواهند بود.