Skip to content

بیمه شخص ثالث: شرط صدور کارت سوخت

فهرست مطالب

درحالی‌که به گفته رئیس‌کل بیمه مرکزی ایران، از کل وسایل نقلیه کشور اعم از خودرو و موتورسیکلت ۳۴ درصد بدون بیمه شخص ثالث موتور سیکلت تردد می‌کنند، یک مدیر وزارت نفت خبر داد، تعویض کارت سوخت و اختصاص سهمیه سوخت به شرط داشتن بیمه شخص ثالث شده است.

در ادامه‌ی این مقاله از بیمه شو به شرح این خبر پرداخته‌ایم.

نسبت بیمه‌نامه شخص ثالث در مقایسه با وسایل نقلیه درحال تردد

به گفته علی استادهاشمی رئیس‌کل بیمه مرکزی ایران در حال حاضر ۲۵ میلیون بیمه‌نامه شخص ثالث جاری و معتبر برای انواع وسیله نقلیه موتوری زمینی در کشور موجود است، درحالی‌که کل وسایل نقلیه در حال تردد ۳۸ میلیون دستگاه تخمین زده می‌شود و بنابراین حداقل ۱۳ میلیون انواع وسایل نقلیه شامل موتور و ماشین یعنی چیزی حدود ۳۴ درصد از کل وسایل بدون بیمه‌نامه شخص ثالث در خیابان‌ها و جاده‌های کشور تردد می‌کنند.

رئیس‌کل بیمه مرکزی ایران همچنین در بخش دیگری از مصاحبه خود به فارس عنوان کرد که طبق اعلام مسئولان راهور فراجا و وزارت صمت در حال حاضر ۱۲ میلیون و ۵۰۰ هزار موتورسیکلت در کشور در حال تردد است، در صورتی که طبق آمار سامانه سنهاب بیمه مرکزی تعداد بیمه‌نامه‌های شخص ثالث و معتبر موتورسیکلت‌ها یک میلیون و ۳۰۰ هزار فقره است، بنابراین حدود ۱۱ میلیون و ۲۰۰ هزار دستگاه از موتورسیکلت‌ها یعنی قریب به ۹۰ درصد موتورسیکلت‌ها بدون بیمه‌نامه شخص ثالث و حوادث راننده در کشور تردد می‌کنند.

صدور کارت سوخت و شارژ سهمیه ماهانه به شرط داشتن بیمه شخص ثالث انجام می‌شود

همچنین مهدی قمصریان مدیرعامل صندوق بیمه خسارت بدنی نیز در این زمینه اعلام کرد که براساس ماده ۴۸ قانون بیمه شخص ثالث خودروهایی که گازوئیل‌سوز هستند، طبق اعلام ستاد سوخت کشور صدور کارت سوخت و شارژ سهمیه ماهانه به شرط داشتن بیمه شخص ثالث انجام می‌شود، در مورد موتورسیکلت‌ هم همین‌طور است و نصب پلاک، تعویض پلاک و ترخیص موتور از پارکینگ و انتقال پلاک به نام دیگری به شرط داشتن بیمه‌نامه شخص ثالث است.

همچنین مدیرعامل صندوق بیمه خسارت بدنی بیان داشت:‌ «در حال حاضر حدود ۶ میلیون کارت سوخت موتورسیکلت در کشور وجود دارد، در حالی که فقط یک میلیون و ۳۰۰ هزار موتورسوار بیمه‌نامه شخص ثالث دارند؛ یعنی بیش از ۴ میلیون و ۷۰۰ هزار موتورسوار درحالی‌که کارت سوخت دارند، اما بیمه‌نامه شخص ثالث ندارند.»

وی ادامه داد: «همچنین از ۳۵۰ هزار دستگاه تاکسی زرد و سبز در کشور حدود ۳۰ هزار تاکسی یعنی بیش از ۱۰ درصد تاکسی‌ها بیمه‌نامه شخص ثالث ندارند و مرتب در شهر تردد می‌کنند، درحالی‌که همه این تاکسی‌ها کارت سوخت دارند.»

علت لزوم داشتن بیمه شخص ثالث برای دریافت کارت سوخت

یک مدیر در روابط عمومی وزارت نفت درباره مسأله صدور کارت سوخت و شرط داشتن بیمه‌نامه شخص ثالث اعلام کرد: از این پس صدور کارت سوخت و همچنین سهمیه سوخت به ویژه برای خودروهای گازوئیلی به شرط داشتن بیمه‌نامه شخص ثالث معتبر است.

کارشناسان می‌گویند عمده‌ی تصادفات جاده‌ای مربوط به موتورسواران است که بیش از ۹۰ درصد از آن‌ها بیمه‌نامه ندارند و در تصادفات هم برای خود و هم برای دیگران زحمات فراوانی ایجاد می‌کنند و نیز خسارت زیادی برای صندوق بیمه خسارت‌های بدنی ایجاد می‌کنند.

افزایش مبلغ دیه انسان

همچنین قمصریان مدیرعامل صندوق بیمه خسارت بدنی با اشاره به این‌که از روز شنبه ۲۳ دی ماه ۱۴۰۲ شروع ماه رجب به‌عنوان اولین ماه حرام در کشور خواهد بود که دیه‌ی کامل یک انسان به ۱.۲ میلیارد تومان افزایش می‌یابد، بنابراین به موتورسواران توصیه می‌کنیم برای پرهیز از خسارت‌های احتمالی در تصادفات به هر نحو بیمه‌نامه شخص ثالث برای موتورسیکلت خریداری کنند.

صدور بیمه‌نامه قسطی: کمک به افراد برای خرید بیمه شخص ثالث

قمصریان این را هم گفت که شرکت‌های بیمه ده‌ها روش برای صدور بیمه‌نامه قسطی دارند و اخیراً نیز بیمه مرکزی در تفاهم با یکی از بانک‌های قرض‌الحسنه اعتبار خرید بیمه‌نامه برای مردم در نظر گرفته است که کسانی که پول نقد برای خرید بیمه‌نامه ندارند می‌توانند از اعتبار بیمه‌ای خود استفاده کنند و بیمه‌نامه شخص ثالث خریداری و سپس اقساط این اعتبار را به مرور به بانک قرض‌الحسنه بپردازند.

کلام آخر

قمصریان درنهایت بیان داشت: «علاوه بر این‌که از این پس کارت سوخت برای موتور و خودروهای بدون بیمه صادر نمی‌شود، سهمیه ماهانه نیز برای رانندگانی که بیمه‌نامه شخص ثالث معتبر نداشته باشند واریز نخواهد شد. بنابراین لازم است در اولین فرصت نسبت به خرید بیمه‌نامه ثالث و برخورداری از کارت سوخت و سهمیه‌ی سوخت اقدام شود.»