نرخ وقوع تصادفهای رانندگی در کشور ما بسیار بالاست و متاسفانه درصد زیادی از این تصادفها و سوانح به جرح و فوت افراد منجر میشود و آسیبهای جبرانناپذیری را به افراد و اعضای خانوادهشان وارد میکند. در این میان، شاید اجباری بودن خرید بیمه شخص ثالث بتواند بخش قابلقبولی از خسارتهای مالی و هزینههای بستری و بیمارستانی را جبران کند.
در واقع بیمه شخص ثالث با ارائهی پوششهای جانی، مالی و حوادث راننده؛ پرداخت دیه و غرامت را برعهده میگیرد و از رانندهی مقصر حادثه حمایت میکند. به همین دلیل میتوانیم بگوییم که حتی در صورت اختیاری بودن بیمه شخص ثالث، باز هم رانندگی کردن در خیابانهای این شهر بدون داشتن پوشش شخص ثالث، یک بیاحتیاطی و اشتباه بزرگ است.
اما تصادفهای منجر به جرح میتواند به تعیین طول درمان از سمت پزشکی قانونی منجر شود. در واقع بعد از اعلام طول درمان است که قاضی میتواند برای تعیین میزان دیه اقدام کند. از طرف دیگر، در بیمه شخص ثالث بیمهگر وظیفه دارد تا دیهی فوت، غرامت نقصعضو و هزینههای درمانی را پرداخت کند. اما آیا هزینهی طول درمان نیز توسط بیمه شخص ثالث پرداخت و جبران میشود؟ برای پاسخ به این سوال تا پایان این مطلب با ما و بلاگ بیمهشو همراه باشید.
طول درمان چیست و چه کاربردی دارد؟
یکی از سوالهایی که بعد از وقوع تصادف مطرح میشود آن است که اگر شدت جراحتها به حدی باشد که به یک روند درمانی مشخص نیاز باشد؛ طول درمان چگونه محاسبه خواهد شد و چگونه میتوانیم مبلغ طول درمان را از مقصر حادثه دریافت کنیم. اما قبل از پاسخ دادن به این پرسش، بهتر است با مفهوم طول درمان آشنا شویم.
افرادی که در تصادفها و سوانح رانندگی دچار صدمه و آسیب بدنی میشوند، باید به پزشکی قانونی مراجعه کنند تا ضمن انجام معاینات دقیق پزشکی؛ مشخص شود که میزان دقیق دیهی طول درمان تصادف چقدر خواهد بود. در واقع به کمک طول درمان، مدت زمان لازم برای استراحت ناشی از جراحت تعیین میشود. بعد از گذشت زمان مورد نظر و مطابق با وضعیت فرد بعد از طول درمان، شخص مقصر حادثه طبق قانون محکوم به پرداخت جریمه یا گذراندن حبس خواهد شد.
به این ترتیب آسیبهای به جامانده از تصادف، بعد از تمام شدن طول درمان مشخص خواهند شد و اگر درمان به درستی انجام نشود و نتیجهی لازم را به همراه نداشته باشد، به آن «ارش» تعلق میگیرد. قبلا در بلاگ بیمهشو از محاسبهی دیه و همچنین نرخ دیه و ارش اعضای مختلف بدن در سال ۱۴۰۱ صحبت کردهایم. اما به صورت خلاصه، ارش نیز نوعی دیه به حساب میآید. در واقع اگر برای آن عضو از بدن که دچار آسیب و جراحت شده است؛ دیهی معینی محاسبه نشده باشد، برای آن ارش تعیین خواهد شد.
آیا طول درمان باعث افزایش نرخ دیه و غرامت می شود؟

همانطور که گفتیم بعد از گذشت طول درمان، معاینهی مجدد صورت میگیرد تا وضعیت صدمات جسمی و آسیبهای بدنی مشخص شود. در قدم اول باید بدانید که طول درمان همیشه به افزایش نرخ دیه منجر نمیشود. از طرف دیگر، در طول مدت دورهی درمان، هیچ دیه و غرامتی به فرد آسیبدیده و مجروح پرداخت نخواهد شد. بعد از گذشت دورهی درمان و مشاهدهی آسیبهای بهبودیافته و آسیبهایی که پیشرفت کردهاند؛ میزان دیه و ارش محاسبه میشود. اگر ثابت شود که آسیب جسمانی وارد شده به فرد پیشرفت کردهاند، میزان ۲% دیهی بیشتر به فرد حادثهدیده تعلق پیدا میکند.
همچنین اگر فرد آسیبدیده نتواند در طول دورهی درمان کار کند، مبلغی بابت جبران خسارت روزهای بیکاری یا بابت استراحت به او پرداخت نخواهد شد. اما میتواند از مقصر حادثه شکایت کند و برای هزینهی درمان یا بابت هزینهی ایام بیکاری از او خسارت دریافت کند.
اصطلاح طول درمان جرحی به چه معناست؟
جرح، واژهی همخانواده با جراحت است و به معنای مصدومیت به کار برده میشود. پس وقتی از «طول درمان جرحی» صحبت میکنیم، یعنی تصادفی رخ داده است که منجر به وارد شدن آسیب بدنی و مصدومیت جانی به افراد شده است. پس طول درمان جرحی نیز به بازهی زمانیای اشاره میکند که برای فرد مجروح درنظر گرفته شده است تا میزان بهبود آسیبدیدگیهای او در پایان طول درمان مشخص شود. سپس قاضی پرونده براساس گزارش پزشکی قانونی برای تعیین دیه و ارش تصمیم میگیرد.
طول درمان توسط چه کسی مشخص می شود؟
در حال حاضر نهاد ناظر بر انجام معاینات پزشکی و تشخیص طول درمان، پزشکی قانونی است. در واقع بعد از وقوع تصادف و انجام مراحل اولیهی اقدامات درمانی و فوریتهای پزشکی؛ نوبت به پزشکی قانونی میرسد. در پزشکی قانونی، فرد آسیبدیده مورد معاینهی دقیق قرار میگیرد و میزان، نوع و شدت جراحتها مشخص میشود.
سپس بر اساس شدت جراحتها، طول دوره درمان توسط پزشک مشخص خواهد شد. بعد از پایان طول درمان، فرد آسیبدیده دوباره باید به پزشکی قانونی مراجعه کند تا مورد معاینهی مجدد قرار بگیرد. گزارشی که در این مرحله توسط پزشک نوشته میشود، یکی از مدارک مهم برای تصمیمگیری از سوی قاضی پرونده برای محاسبهی دیه و ارش خواهد بود.
آیا امکان پرداخت هزینه طول درمان توسط بیمه شخص ثالث وجود دارد؟

پوششهای اجباری بیمه شخص ثالث برای آسیبها و صدمات جانی عبارت است از جبران هزینههای بیمارستانی، غرامت نقصعضو و دیهی فوت. اما همانطور که در ابتدای مطلب به آن اشاره کردیم، قبل از پایان طول درمان هیچ مبلغی بابت جبران هزینههای پزشکی و درمانی به شخص آسیبدیده پرداخت نخواهد شد.
اما فرد میتواند با شکایت از رانندهی مقصر حادثه نسبت به جبران هزینهی درمان اقدام کند. در واقع در تصادفهای منجر به جرح، باید تا مشخص شدن مبلغ دیه و اعلام رای دادگاه صبر کرد. با اعلام رای و مشخص شدن مبلغ دیه و ارش توسط قاضی، فرد آسیبدیده میتواند برای دریافت غرامت به نمایندگیِ بیمهی شخص ثالثِ رانندهی مقصر مراجعه کند و با ارائهی رای دادگاه و سایر مدارک؛ از بیمه خسارت دریافت کند.
شکایت از راننده بابت دریافت هزینه و خسارت
در تصادفهای رانندگی منجر به جرح، یکی از سه حالت زیر برای ثبت شکایت از رانندهی مقصر اتفاق خواهد افتاد:
- در موقعیتی که خسارت ایجادشده ناچیز است و طرفین با یکدیگر توافق میکنند: رانندهی مقصر حادثه، مسئولیت پرداخت خسارت را بدون نیاز به حمایت و کمک شرکت بیمه برعهده میگیرد و آن را پرداخت میکند.
- در موقعیتی که خسارت ایجادشده سنگین است و طرفین با یکدیگر توافق ندارند: در چنین وضعیتی، فرد یا افراد آسیبدیده میتوانند علیه رانندهی مقصر حادثه شکایت کنند. در این حالت، دریافت دیهی طول درمان وارد فرایند قانونی خود خواهد شد.
- در موقعیتی که خسارت ایجادشده سنگین است ولی طرفین با یکدیگر به توافق رسیدهاند: در چنین وضعیتی، روند پرداخت دیه و خسارت توسط شرکت بیمه انجام خواهد شد.
در مطلبی که خواندید با جزئیات دریافت هزینه طول درمان با بیمه شخص ثالث آشنا شدید. همانطور که گفتیم بیمه شخص ثالث از گروه بیمهنامههای اجباریست و خرید و تمدید بهموقع آن یکی از وظایف هر رانندهایست. فراموش نکنید که برای خرید و تمدید بیمه شخص ثالث، پلتفرم بیمهشو همراه شماست تا به آسانی و در کمترین زمان ممکن بتوانید بیمهنامهتان را از بین بهترین شرکتهای بیمهی ایرانی تهیه کنید.