آیا یک کارگر می‌تواند دوبار حق بیمه رد کند؟

آیا یک کارگر می‌تواند دوبار حق بیمه رد کند؟

برخی از کارگران به‌جای کار در یک شرکت یا کارگاه در دو جا مشغول هستند. در این شرایط ممکن است این پرسش ایجاد شود که آیا می‌توانند دوبار حق بیمه رد کنند یا خیر؟  

در ادامه‌ی این مقاله از بیمه شو به پاسخ این پرسش خواهیم پرداخت.

قانون بیمه: آیا می‌توان دوبار حق بیمه رد کرد؟

طبق ماده ۳۴ قانون تامین اجتماعی: «در صورتی که بیمه‌شده برای دو یا چند کارفرما کار کند، هرکدام موظف‌اند به نسبت مزد یا حقوقی که پرداخت می‌کنند حق بیمه سهم ‌بیمه‌شده را از حقوق او کسر و به انضمام سهم خود به سازمان بیمه‌کننده پرداخت نمایند. همچنین بیمه‌شده در حالات مختلفی می‌تواند به شکل پاره‌وقت، خارج از ساعات انجام کار موظف و یا روزهایی در طول هر ماه برای کارفرمایان کتفاوت کار کند و بیمه‌پردازی داشته باشد.»

نحوه محاسبه بیمه کارگری که چندجا کار می‌کند

اشخاص می‌توانند از چندین کارگاه برای خود بیمه رد کنند و محدودیتی در این زمینه وجود ندارد. تنها چیزی که در این موار شرط است رعایت دریافت حداقل دستمزد از کارگاه اصلی است. اگر در کارگاه اول برای فرد حداکثر سقف بیمه پرداخت شده باشد، دیگر نیازی به پرداخت حق بیمه در کارگاه دوم و سوم نیست، اما اگر در کارگاه اول کمتر از سقف حقوق و دستمزد آن سال حق بیمه پرداخت شده باشد، بهتر است نسبت به پرداخت حق بیمه در کارگاه‌های دیگر هوشیار باشید. به بیان ساده‌تر تا زمانی که مجموع حق بیمه‌های پرداختی به سازمان تامین اجتماعی به سقف حقوق آن سال نرسد، لازم است افراد در کارگاه‌های دیگر که مشغول به کار هستند، حق بیمه را پرداخت کنند.

رعایت سقف دستمزد شخص بیمه‌شده

مبنای محاسبه سهم بیمه‌شده همان حداقل و حداکثری است که سازمان تامین اجتماعی هر سال آن را تعیین و اعلام می‌کند. در صورتی که فرد حداقل دستمزد را دریافت و طبق آن حق بیمه را پرداخت کند، زمان بازنشستگی از حداقل حقوق سازمان تامین اجتماعی برخوردار خواهد شد. اگر فرد بیش از حداقل حقوق دریافتی داشته باشد و براساس آن حق بیمه‌اش پرداخت شود، سازمان تامین اجتماعی طبق ۲ سال آخر مزد او حقوق بازنشستگی را در نظر می‌گیرد و به او پرداخت می‌کند.

اگر شخص در جایی کار کند که سقف حقوق و دستمزد را دریافت نکند، ممکن است به کار در یک کارگاه دیگر بپردازد و این مبلغ به سقف مورد نظر برسد. اگر حق بیمه پرداختی به سقف مورد نظر نرسد، کارگاه دوم یا سوم وظیفه دارند حق بیمه و سهم خود را مجزا بچردازند. از مزایای پرداخت بیمه از دو کارگاه یا بیشتر، دریافت مزایا و حقوق بیشتر از سازمان تامین اجتماعی در زمان بازنشستگی است.

نحوه محاسبه مستمری بیمه در چند کارگاه

  • دستمزد هر یک از کارگاه‌های مشمول حق بیمه به شکل ماه به ماه با هم و با رعایت سقف پرداخت حق بیمه تجمیع می‌شود.
  • میانگین دستمزد مشمول کسر حق بیمه هر کارگاه جداگانه محاسبه می‌شود.
  • میانگین‌ها برای هر کارگاه، در میزان سابقه اشتغال در همان کارگاه ضرب و بر عدد ۳۰ تقسیم می‌شود.
  • عدد حاصل مستمری استحقاقی بیمه‌شده خواهد بود.

مزایای پرداخت دو بار حق بیمه

اصلی‌ترین مزیت بهره‌مندی از حقوق و مزایای بیشتر در دوران بازنشستگی است. از طرف دیگر، افراد در هنگام از کار افتادگی و بیکاری می‌توانند از دستمزد یا غرامت بیشتری برخوردار باشند. درواقع کارگران می‌تواند از تمام مزایای کوتاه و بلند مدت طبق جمع حقوق و دستمزد دو یا چند کارگاه بهره‌مند شوند.

آیا با رد شدن هم‌زمان بیمه در چند کارگاه، به روزهای بیمه‌شده و سابقه افزوده می‌شود یا خیر؟

 فرض کنید فردی در کارگاه اول ۲۵ روز و در کارگاه دوم ۱۵روز مشغول بوده است و جمعا ۴۱روز ماه را برای هر دو کارگاه کار کرده است. در این وضعیت باید اشاره کرد که حق بیمه تنها برای همان سی و یک روز یعنی یک ماه محاسبه می‌شود نه ۴۱روز. پرداخت بیمه از دو یا چند کارگاه، اثری در روزهای پرداختی حق بیمه و سابقه‌ی کارکنان ندارد و باعث افزایش آن نمی‌شود.

کلام آخر

طبق ماده ۳۴ قانون تامین اجتماعی، رد شدن بیمه به شکل هم‌زمان از دو یا چند کارگاه وجود دارد و محدودیتی در این موضوع نیست. رد شدن دوبار حق بیمه از دو کارگاه مزیت‌هایی دارد که می‌تواند در زمان بازنشستگی، بیکاری و یا ازکار افتادگی افراد مفید واقع شود.